top of page

Nakliyecilik Hakkında Öğrenmeniz Gereken Tüm Terimler

Nakliye şartları sözleşmelerinde yeniyseniz, ilgili ülkelerdeki farklı ticaret uygulamalarından habersiz olabilirsiniz. Nakliye şartlarıyla ilgili küçük bir yanlış anlama, denizaşırı yük, sigorta veya malların nakliyesiyle ilgili diğer masrafları kimin ödemesi gerektiği konusunda anlaşmazlıklara yol açabilir.


Büyük bir zincir ağı olarak bilinen lojistik, teslimat ve sevkiyatla ilgili çeşitli operasyonları yürütmekten sorumlu ayrıntılı bir organizasyondur. Ne zaman bir çevrimiçi mağazadan bir ürün satın alırsanız, bu lojistik, sevkiyatınızı halleden ve doğru ürünü elinize almanızı sağlayan lojistiklerdir. Lojistik dediğimiz dünyada farklı tür lojistikler mevcuttur. Şimdi, 1PL 2PL 3PL 4PL 5PL gibi mevcut lojistikleri ve daha birçok nakliyecilik terimini açıklığa kavuşturacağız.







1PL, 2PL, 3PL ve 4PL Nedir?


1PL: 1. Taraf Lojistik Nedir?

Kendi kargosu, yükü olan ve bir noktadan başka bir noktaya malı taşıyabilen bir firma veya bireye atıfta bulunulan 1. parti lojistiktir. Farklı mal ve ürünlerin özel olarak göndericisidir ve ürünlerin ilgili varış yerlerine taşınmasını organize eder. Esas olarak işlemden fayda sağlayan iki taraftan oluşur. Üretici veya tedarikçi ve satın alan kişi. Tüm sürece dahil olan başka bir aracı yoktur.

2PL: İkinci Taraf Lojistik Nedir?

2. taraf lojistik, tedarik zincirinin demiryolu, karayolu, deniz veya hava gibi belirli bir taşıma alanından malların taşınmasını içerir. Bunlar varlığa dayalı taşıyıcılardır ve kendi kiraladıkları gemileri ve anlaşmalı oldukları havayollarını kullanan taşımayı içerir. Ağırlıklı olarak uluslararası ağır ve toptan eşya taşımacılığında ve ticaret amaçlı olarak kullanılmaktadırlar.


3PL: 3. Taraf Lojistik Nedir?

Üçüncü taraf lojistik, öncelikle farklı ürünlerin nakliyesi ve teslimatı ile ilgili, ancak aynı zamanda çeşitli ek hizmetleri de içeren bir tedarik zinciridir. 3PL'nin işlevleri arasında depolama, terminal operasyonları, gümrük komisyonculuğu, tedarik zinciri yönetimi ve daha pek çok şey yer alır. Ayrıca, farklı ürünlerin teslimat durumunu izlemek ve takip etmek için lojistik BT yazılım ürünleri ve analiz hizmetlerini de içerir. Bu 3. taraf lojistik, yukarıda belirtilen tüm hizmetleri sunar ve ayrıca önünüze çıkan çeşitli engelleri de yönetir.


4PL: 4. Taraf Lojistik Nedir?

1PL 2PL 3PL ve 4PL arasında 4. taraf lojistiği, pazara giren yeni bir kavramdır ve bir şirketin tüm tedarik zincirini yönetmek için bir gözetmenin yer almasını içerir. Bu lojistiklere genellikle Lider Lojistik sağlayıcısı denir ve çoğu tedarik zinciri için bir danışmanlık şirketi olarak kabul edilirler. Baş yönetici olarak hareket ederler ve bu tedarik zinciri şirketlerinin her yönüyle ilgilenirler.


Çoğu 3. taraf lojistik ile ve tarafsız yönetimi sürdürmek ve çeşitli 3pl lojistik hizmetleriyle ilgili geri bildirim sağlamak için sık sık sözleşme yaparlar. Artan verimlilik ile 4pl, lojistik sektöründe bir sonraki büyük şey haline geliyor. Tek bir fatura çözümü sunarlar ve lojistik işleri benzersiz bir şekilde kolaylaştırırlar.

Gelelim, nakliyecilik kavramında yer alan diğer önemli terimlere. Bir nakliye firması kuracaksanız veya hali hazırda varsa bilmeniz gereken mutlak terimler vardır.


Nakliye Sigortacılığı Nedir?

Nakliye sigortası; nakliyecileri kayıp, çalıntı veya hasarlı paketlere karşı korur. Nakliyeciyi güvence altına alan bir hizmettir. Sigortalı bir paket varış yerine ulaşmazsa veya teslim edildiğinde hasar görürse, göndericiye paketteki öğelerin beyan edilen değeri iade edilir.


Nakliye sigortası yaptırdığınıza değer mi?

Nakliye sigortası yaptırmak aslında nakliye hacminize ve mallarınızın değerine bağlı olarak değişebilir. Ortalama veya küçük bir paketin kaybolma veya hasar görme olasılığı daha düşüktür. Ancak yüksek miktarda değerli eşya gönderiyorsanız, nakliye sigortası önemli bir yer tutabilir.


Palet Nedir?

Palet, nakliyeyi birleştirmek, malları depolamak veya yük taşımak için kullanılan düz, (genellikle ahşap) bir yapıdır. Palet, nakliye ve lojistik sektöründe mal yüklemek için kullanılan en yaygın yapılardan biridir.


Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Parsiyel taşımacılık, bir siparişin birden fazla sevkiyatta teslim edilmesidir. Bunun anlamı, bir alıcı mal sipariş ettiğinde, tüm mallar aynı anda gönderilmez, alıcıya parçalar halinde gönderilir. Kısmi bir sevkiyat yapmak için, alıcı tarafından bir akreditifte kararlaştırılmalıdır.


FLT Taşımacılık Nedir?

FLT taşımacılık, dökme yükün yüklenmesi, istiflenmesi, taşınması ve boşaltılmasından armatörün sorumlu olduğu nakliye terimidir. Gönderici sadece yükün yükleme için rıhtıma tesliminden sorumludur.


Navlun Nedir?

Alınan taşımacılık hizmeti karşılığında müşteri tarafından ödenen ücrete navlun denir. Navlunun kullanış bakımından bir anlamı daha vardır. Hava taşımacılığı, kara taşımacılığı veya deniz/okyanus taşımacılığı yoluyla toplu olarak taşınan her türlü mal veya eşyaya da navlun denir.


Panelvan Nedir?

Panelvan, arka yan camları olmayan, bir kamyon veya kamyondan daha küçük, sağlam bir minibüs şeklidir. Bazı ulusal kullanımlarda, bir aile arabası tasarımının şasisine dayanması bakımından amaca yönelik tasarlanmış bir minibüsten farklıdır.


Proforma Faturası Nedir?

Proforma Fatura, satıcı tarafından alıcı için proforma faturada belirtilen mal veya hizmetleri sunmak amacıyla hazırlanır. Bu nedenle proforma faturanın işlevi bir teklif teklifine benzer.


Rotalama Nedir?

Rotalama, genel ağlardaki trafiğin zamanını ve yönünü programlama sürecidir. Aynı notta, yeniden rota oluşturma, bir tünelden veya barikatlar veya öndeki yoldaki değişiklikler gibi benzer durumlarda rotayı değiştirme eylemidir.


Römork Nedir?

Römork, büyük veya ağır yükleri taşımak için kullanılan bir araba veya başka bir araç tarafından çekilen tekerlekli bir konteynerdir. Temel olarak treyler, genellikle motorlu araçlarla çekilen motorsuz bir araçtır. Bu araç türü çoğunlukla karayoluyla büyük miktarda mal taşımak için kullanılır.


Sırt Sırta Raf Sistemi Nedir?

Sırt sırta raf Sistemleri, iki modülün arka arkaya yerleştirilmesi ve birbirine bağlanmasıyla oluşturulur. Her palet bağımsız olarak kolayca yerleştirilebilir ve taşınabilir. Forklift kullanımına izin verir.


Spanzet(Bağlama Kayışı) Nedir?

Bağlama kayışları ve bağlamalar olarak da bilinen bu destekleyici ekipman, esas olarak nakliye için kullanılır. Farklı ağırlık, boyut ve şekillerdeki ekipman ve kargoları yerinde tutmanın popüler bir yöntemidir.


Transpalet Nedir?

Transpalet, paletleri kaldırmak ve taşımak için nakliyecilikte sıklıkla kullanılan bir araçtır. Çoğunlukla depo sınırları içinde mal taşımak için depolarda bulunur. Transpalet ayrıca palet pompası, pompa kamyonu veya transpalet olarak da bilinir.


CIP (Taşıma ve Sigorta Ödendi) Nedir?

“Taşıma ve Sigorta Ödendi”, tüm mallar alıcının taşıyıcısına belirlenen bir varış noktasında teslim edilene kadar tüm masrafların satıcı tarafından üstlenilen bir kuraldır. Mallar mutabık kalınan varış yerine ve tayin edilen taşıyıcıya teslim edilir edilmez, masraf ve riskler alıcıya geçer.

Bu kurala göre, mallar mutabık kalınan şekilde taşıyıcıya teslim edildiğinde satıcı yükümlülüğünü yerine getirmiş olur.


CPT (Taşıma Bedeli Ödendi) Nedir?

“Taşıma Bedeli Ödendi”, satıcının malların nihai varış noktasına ulaşana kadar nakliye ücretini ödemesini gerektiren uluslararası bir ticaret terimidir. Mallar ancak taşıyıcıya teslim edildikten sonra teslim edilmiş sayılır.


Müşterileri desteklerken ve önemli ticari kararlar alırken bilgi çok önemlidir. Lojistik terminolojisine ilişkin bu kılavuzun, işinizi en iyi şekilde yapmaya hazır hissetmenize yardımcı olacağını umuyoruz.


“Ticaret mallarla ilgili değildir. Ticaret bilgi içindir. Mallar, bilgi onları harekete geçirene kadar depoda durur.” CJ Cherryh





Yazı: Blog2_Post
bottom of page