top of page

Eşya taşımak istiyorum. Lojistik, nakliye firması nasıl kurulur?

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021

Uzun yıllardır özel bir firmada görev yapıyorsunuz veya lojistik alanında çalışıyorsunuz ve kendi işinizi kurmak istiyorsunuz. Sektör olarak lojistik, taşımacılık alanında faaliyet göstermek istiyorsunuz. Kuruluş işlemlerinin aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsunuz ama nasıl kurulacağını bilmiyorsanız şu an bilgi almak için doğru sayfadasınız.


Özellikle sektör değişikliği yapacak, yeni yatırım kararı alanlar için şirket kurulum kararı almadan önce yapılması gerekenlerden biraz bahsedelim.

İlk önce sektörü tanımak adına Pazar araştırması kesinlikle yapmalısınız. Sektörün içinden en az 5 firma sahibi veya çalışanlardan bilgi almak adına görüşme ayarlamakta fayda var. Çekilen sıkıntılar, yatırım maliyetleri, işler hakkında size bilgi verecektir. Sonra bu doğrultuda bir iş planı oluşturmak, gelecek öngörüsünde bulunmak, yatırım maliyetini hesaplamak yerinde olacaktır. Firma kurmadan önce işleyişi görmek adına gözlemci statüsünde işlerin içine girme imkânınız varsa kaçırmayın. Sistemin ihtiyaçlarını artık daha iyi görebilecek, nakliye ve diğer operasyonel süreç planlaması hakkında size fikir verecektir.

Her şey hazır, hedefiniz belirli ise artık ofis kiralama, gerekli personeli bulma gibi meselelere geçebilirsiniz. Bunları yaparken de şirketinizin kuruluş işlemlerine başlayabilirsiniz.


Lojistik, nakliye firması kurmak istiyorum.


Şahıs, Limited veya Anonim Şirketi, hepsinin kendi içinde artıları ve eksileri bulunmakta. Burada önemli olan sizin hedeflerinize ve kurmak istediğiniz şirketin yapısıyla uyumlu olması. Bu seçimlerde tek bir doğru bulunmamaktadır. Eğer ortaklı yapınız olacaksa ve güçlü bir finansal kaynak ile girecekseniz Ltd. veya A.Ş. kurmanızda fayda var. Güven açısından da sizi bir adım öne geçirecektir.

Şahıs nakliye firmasının kuruluş ücreti, muhasebeci ücreti ve defter tasdik ücretleri diğerlerine kıyasla daha düşüktür. Bu sebeple tercih edilmektedir. Ancak şahıs şirketlerinde cironuz yüksekse Ltd. ve A.Ş.’ye kıyasla daha yüksek vergi diliminde kalabilirsiniz. Ayrıca Ltd. ve A.Ş.’lerin yapısı itibariyle devredilmeleri daha kolaydır. Şahıs şirketi kurulumu 1-2 gün sürecek basit bir işlemdir. İyi bir muhasebeciyle pek sıkıntı yaşamadan işlerinizi ister siz ister noterden vekalet ile muhasebeciniz halledecektir.


Şahıs işletmesi kuruluş aşaması için aşağıda bulunan evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

  • Ãœzerinde T.C Kimlik numarası bulunan noter tarafından onaylanmış Nüfus Cüzdanı Belgesi (KuruluÅŸ aÅŸamasında vergi Dairesine bizzat kendiniz müracaat edecek iseniz gerekli deÄŸil)

  • Ä°mza Beyannamesi

  • Ä°kametgah adresi belgesi

  • Kira sözleÅŸmesi

2021 gelir vergisi tarifesi nedir? 2021 takvim yılı gelir vergisi oranları ve gelir vergisi dilimleri


24.000 TL’ye kadar - %15

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası - %20

130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, (ücret gelirlerinde 190.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL), fazlası - %27

650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, (ücret gelirlerinde 650.000 TL’nin 190.000 TL’si için 46.390 TL), fazlası - %35

650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL, ücret gelirlerinde 650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL), fazlası - %40


Lojistik, nakliyat Limited Åžirketi kurmak istiyorum.

Yıllık gelir beklentisi orta düzey 60.000TL olan firmalar tercih edebilir. Yani şahıs firmasında vergi oranı en az %27’ye denk gelenler. Avantajları olarak sabit vergi oranı ve ortaklık yapısına uygunluğu gösterilebilir. Eksi yanı olarak şahıs firmasına oranla yüksek maliyeti (muhasebe ve defter tasdik ücretleri) söylenebilir.


Nakliyat Firması Kurarken İstenen Belgeler Nelerdir?

  • Vergi Dairesine bizzat veya mali müşaviriniz aracılığı ile baÅŸvuruda bulunmalısınız.

  • Ticaret Odası veya Meslek Odaları’na kayıt yaptırmalısınız

  • UlaÅŸtırma Bakanlığı’ndan çalışma iznini gösteren yetki belgesi almalısınız.

  • Belediye tarafından verilen Ä°ÅŸyeri Ruhsatı iznini almalısınız.

  • Personel çalıştıracaksanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunmalısınız.

Kuruluş Sonrası Maliyetler

  • KDV (Her ay)

  • Sigorta Primi (Her ay)

  • BaÄŸ -kur Primi (Her ay)

  • Stopaj (3 ayda 1 veya aylık)

  • Geçici Vergi (3 ayda 1)

  • Yıllık Gelir Vergisi (Yılda 1)

  • Yasal Defter Tasdiki (Yılda 1)

  • Oda Ãœye Aidatı (Yılda 1 veya2)

  • Mali Müşavir Ãœcreti (Aylık)

Nakliye İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yolcu ve yük taşımak için izninizin olduğunu gösteren yetki belgesine sahip olmanız gerekmektedir. Yetki belgesinin K1, K2, K3 olmak üzere çeşitleri vardır. Yük ve eşya nakliyesi için gereken yetki belgelerinin özelliklerini öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazı: Blog2_Post
bottom of page