top of page

Şehir İçi Nakliye İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 8 Kas 2021

“Şehir içi eşya, yük taşımak istiyorum ancak hangi belgeleri almam gerekiyor?” sorusuna cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle eşya, yük taşımak için belli belgelere ihtiyacınız var. Ticari olarak yük taşımak istiyorsanız bu belgeleri almakla yükümlüsünüz. Peki, bu belgeler hangileri? K1, K2 ve K3 yetki belgelerinin arasındaki farklar nelerdir? SRC belgesine ihtiyacım var mı? Hangi tür SRC belgesine ihtiyacım var? Sınavsız SRC belgesi almam mümkün mü? Yetki belgeleri hakkında merak ettiklerinizi ve daha fazlasını bu yazıda topladık.


1- Yetki belgesi nedir?


Yetki belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir. Tescil belgesinde yani ruhsatta kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve yük taşımak için kullanılan tüm ticari araçların K Yetki Belgesi alması zorunludur. Bu yetki belgesinin çeşitli türleri vardır. K1, K2, K3 gibi… Şehir içi yük taşımacılığı yapmak için gerekli belgelerden biri de aşağıdaki gibi verilecek olan K3 belgesidir. Bu belgeye sahipseniz yük taşımak için yetkilendirilmiş sayılırsınız.


2- Yük ve eşya taşımacılığı için gerekli yetki belge türleri nelerdir?


Eşya Taşımacılığı Yetki Belgesi Türleri;


Ticari amaçla eşya taşıma faaliyeti gerçekleştirecekseniz K türü yetki belgesine ihtiyacınız var demektir. K türü yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: a) K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, b) K2 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, c) K3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.


Eşya taşımacılığı yetki belgesi türleri detaylı bilgi için T.C. Ulaştırma Bakanlığı sayfasından ulaşabilirsiniz:


Örneklendirecek olursak;

A şirketi kamyoneti ile hem kendi malını taşıyor hem de başka firmaların irsaliyeli faturalı mallarını da taşıyor. A şirketi, aracı ile sadece kendi malını taşısaydı K2 Belgesi alması yeterliydi, ama başka firmaların da mallarını taşıdığı için K1 Belgesi alması gerekiyor.

K2 Belgesi sadece kendi şirketi içinde yapılan taşımaları kapsamaktadır.

K3 Belgesi için ise; X şirketi kamyoneti ile sadece belli bir ücret karşılığında ev ve büro eşyası taşıyor, bu durumda X şirketinin K3 Yetki Belgesine ihtiyacı vardır.

K1 ile K3 Yetki Belgelerindeki fark birinde irsaliyeli fatura karşılığında bir şirkete hizmet veriyorsunuz, diğerinde ise belli bir ücret karşılığında ev ve büro eşyası taşıyorsunuz.



3- Yetki belgesini kimlerin alması gerekiyor?


Bir şirket adına veya vergi levhası olan bir kişi adına alınan her türlü ticari araç için ve aracı kullanacak sürücüler için yetki belgesi alınması zorunludur. Bu belgenin ticari araçlar için zorunlu olduğunun altını bir kez daha çizmekte fayda var. Şirket adına alınan ticari araçlarda iş yapsın yapmasın belge alma zorunluluğu vardır. Yani aracı şirket üzerine ticari faaliyet yürütmek amacıyla aldıktan sonra ister yük-eşya taşınsın, ister bu araç ile hiçbir taşıma işlemi yapılmasın bu araç ve sürücüleri için yetki belgesi alınması zorunludur.


4- Bir aracın ticari araç olup olmadığını nasıl anlayacağız?


Araç ruhsatında “aracın cinsi” yazan bölüme bakmanız yeterlidir. Eğer bu bölümde kamyon/kamyonet/minibüs/otobüs yazıyorsa, bu araç ticari bir araçtır. Eğer bu tarz araçlardan birini şirkete alıyorsanız, araç trafiğe çıkmadan önce yetki belgesinin de alınması gerekmektedir.


5- Yetki belgesi için nereye başvurmak gerekir?


Yetki belgesi alacak olan kişi ya da kurumun vergi levhasında belirtilen merkez adresinin bağlı bulunduğu ilin, bağlı bulunduğu Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir.

Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüklerini görmek için linke tıklayıp, detaylı bilgi alabilirsiniz.


6- K Yetki Belgesinin dışında başka belgeye ihtiyacım var mı?


Evet. SRC belgesi alınması gerekmektedir. SRC belgesi, yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin alması zorunlu olan bir belgedir. K Yetki Belgesinin yanında 2007 yılından bu yana zorunlu hale gelen SRC belgesi ve Psikoteknik Raporu’na sahip olmanız gerektiğini unutmayın. SRC belgesi almak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki verdiği kurumlardan birine başvurmak gerekmektedir. SRC belgesi vermeye yetkili olan kurumlarda eğitim alarak ve sınava girerek SRC belgesi alınabilir. SRC belgesi almanın süresi değişmekle beraber bu belgeye sahip olmak ortalama 1 ay sürmektedir. SRC belgesinin türleri ve daha fazla bilgi için SRC Belgesi Nedir? yazısını okuyabilirsiniz. Bu belgelere sahip sürücüler veya şirketler, yasal prosedürü tamamlamış ve güvenle yola çıkmaya hak kazanmışlardır.

SRC Belgesini e-Devlet üzerinden alabilirsiniz.

Yazı: Blog2_Post
bottom of page